2015 m. birželio 30 d., antradienis

Risotto su smidrais ir citrinomis

Trys priežastys, kodėl verta numoti ranka į savo baimes ir restoraninį patiekalą risotto bent kelis kartus pabandyti pasigaminti patiems, taip jį prisijaukinant kaip naminį maistą:
Pirma, taip iš tiesų pigiau.
Antra, tai - visai nesudėtinga, ypač jei gaminant vadovausitės keletu taisyklių ir parodysite šiek tiek meilės ir atidumo jo ruošimo procesui.
Trečia, šis labai skanus ir patogus valgis, tarp išalkusiųjų paprastai sulaukia didžiulio pasisekimo.


Taigi, jei apsisprendėte pagaminti risotto, paisykite dviejų subtilių patarimų: jį ruošdami mėgaukitės: 
(- įsijunkite mėgstamą dainą, atsikimškite butelį vyno, pasinerkite į maišymo ritualą,
- su vaikišku nekantrumu laukite vakarienės,
- užuoskite, kaip skrunda sausai kaitinami ryžiai ir kaip, supylus vyną, po virtuvę pasklinda aštrokas alkoholio aromatas,
- klausykitės vyno čirškimo ir burbuliavimo, ryžiams trokštant sultiny,
- atkreipkite dėmesį kaip vėjyje plaikstosi pro atidarytą kaimynų virtuvės langą ištrūkusios užuolaidos)  
tada nereikės apsišarvuoti kantrybe, ir gaminkite prie pokalbio arba pačią paskutinę akimirką! 



Ne veltui yra sakoma, kad net patys išrankiausi valgytojai laukia risotto, o štai pats minkštas ir kreminis risotto nelaukia nieko ir ilgiau pastovėjęs tampa lipnia koše su paskirais ryžių grūdeliais. Risotto yra vienas iš tų patiekalų, kurį būtina gaminti su meile, neskubant ir nepraleidžiant nei vieno etapo, ypač ryžių apskrudinimo. 

Maži risotto ryžių grūdeliai, bečirškėdami aliejuje, sutrūksta ir po to gerai sugeria samtelį po samtelio pilamą skystį. Svarbu nepaskandinti ryžių sultinyje. Kaip žinoti, kada pilti sultinį? Puodo viduryje šaukštu padarykite duobutę, jei, suskaičiavus iki 3, jis vis dar lieka, laikas pilti naują samtį sultinio.


Kai ryžiai viduje būna dar truputį stangrūs ir kietoki, tačiau kramtosi lengvai, lieka padaryti du paskutinius dalykus. Pirma, greitai, nukėlus prikaistuvį nuo ugnies, įmaišyti gerą saują sūrio bei nedidelį samtelį sultinio, uždengti ir palikti keletui minučių susigulėti. Ryžiai lips vienas prie kito it ką tik įsimylėję. Antra, kol risotto truputį pastovės, pašildyti gilias lėkštes, taip risotto ilgiau išliks minkštas ir drėgnas. Dėmesys smulkmenoms sukuria tikrąją šventę. Jei tik imu tingėti, visad apie tai pagalvoju.   


Taigi besibaigiantis smidrų sezonas mūsų namuose buvo uždarytas, būtent skanaujant karštą risotto, praturtintą mažais, traškiai šių ankstyvos vasaros daržovių gabalėliais, kurie puikiai sutarė su baltuoju vynu, citrinos žievele ir kietuoju sūriu. Tai grynas ir paprastas risotto, be stiprių skonių, bet man visai ir nesinori maskuoti nuosavo ryžių ir aromatingų smidrų gardumo.

Prieš virimą, žinoma, reikia apsipirkti. Vienos porcijos kaina - apie 4 eurai. Porcijos kainą paskaičiavau konkrečiam reikalingam produktų kiekiui, į šią kainą, neįskaičiuojant druskos ir juodųjų pipirų.

Smidrai: 4 EUR
Arbario ryžiai: 0,8 EUR
Ekologiško daržovių sultinio kubeliai: 0,6 EUR
Svogūnas ir česnako skiltelė: 0,1 EUR
Alyvuogių aliejus: 0,3 EUR
Baltasis sausas vynas: 1,3 EUR
Citrina: 0,2 EUR
Kietasis sūris Džiugas: 0,5 EUR
Iš viso, 2 valgytojams: 7,8 EUR


2 valgytojams reikės:
400 g smidrų
apie 1 litro daržovių sultinio (savaitgaliais, kai turiu laiko, išsiverdu, bet darbo dienomis, jei neturiu naminio sultinio atsargų, renkuosi ekologiško daržovių sultinio kubelius ir nesijaučiu kalta)
1 vidutinio dydžio svogūno
3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 česnako skiltelės
200 g ryžių, skirtų risotto (pvz.: Arbario, Carnaroli arba Vialone)
80 ml baltojo sauso vyno
40 g kietojo sūrio (aš renkuosi Džiugą)
1 smulkiai nutarkuotos citrinos žievelės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Risotto su smidrais ir citrinomis

1. Smidrus nuplaukite. Nulaužkite kietąją smidrų dalį, atsidėkite į šalį. Supjaustykite smidrus apie 1 cm gabalėliais, pasilikdami viršūnes nesusmulkintas.
2. Sultinio kubelius (aš naudoju 2) sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite. Smidrų likusius/atsidėtus kietuosius kotelius sumeskite į sultinį ir palikite mirkti. Sultinį, kol virsite Risotto, visą laiką laikykite ant mažos ugnies, kad būtų karštas, vos ne verdantis.
3. Dideliame prikaistuvyje (geriausia storu dugnu) įkaitinkite aliejų. Nulupkite svogūną, česnako skilteles, smulkiai supjaustykite ir kepkite, vis pamaišydami, ant vidutinės arba šiek tiek mažesnės nei vidutinė ugnies 4 min., kol svogūnai suminkštės, bet neparus.
4. Paskui, šiek tiek padidinę ugnį, suberkite ryžius ir kepkite, vis maišant, kol grūdeliai pasidarys peršviečiami ir aplips aliejaus ir svogūno mišiniu.Tai užtruks apie 3 minutes.
5. Supilkite vyną ir toliau maišykite - pasklis aštrokas alkoholio kvapas, kai jis išgaruos ryžiuose liks gardus ekstraktas. Vynas įsigers į ryžius per maždaug minutę su puse.
6. Įpilkite samtį sultinio, sureguliuokite ugnį (šiek tiek mažesnė nei vidutinė), kad ryžiai virtų palengva burbuliuodami, ir kas 1 - 2 minutes maišykite, kol didžioji skysčio dalis susigers. Vis įpildami po samtį sultinio, nuolat pamaišydami, virkite 15 min., kol ryžiai beveik išvirs. 
7. Sudėkite smidrų gabalėlius, supilkite dar sultinio (pasilikite apie ketvirtadalį puodelio sultinio) ir virkite maišydami, kol ryžiai išvirs - dar apie 6-7 minutes. Ryžiai turi išlikti standūs, bet mišinys - minkštas, ne vandeningas.
8. Nukelkite puodą nuo ugnies, supilkite atsidėtą sultinį, nutarkuokite nuo citrinos žievelę ir suberkite parmezaną. Gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite pastovėti 2-3 minutes. Patiekite tiesiai iš priekaistuvio.
 

Komentarų nėra: