2012 m. birželio 17 d., sekmadienis

"Jei mylėsi gyvenimą, ir jis tave mylės..."

Aš supratau, jei mylėsi gyvenimą, ir jis tave mylės.
Arthur Rubenstein

Mano draugė prieš pora mėnesių paklausė: "kodėl Tu taip tiki laime?". Iki šio klausimo aš niekada apie tai nemąsčiau, todėl nesugebėjau nei sau, nei jai atsakyti. Klausimą beveik užmiršau iki vakar vakaro, kai klausydama Beethoven - Piano Sonata No. 8, kurią atliko Arthur Rubinstein, įvedžiau jo pavarde į Google paiešką. Kai keletą kartų perskaičiau šio pianisto mintį apie meilę gyvenimui, supratau, koks yra mano atsakymas, jei tikėsiu laime, tai ir ji manimi tikės.

Ne vieną ir ne du kartus pastebėjau, jog šiltas elgesys su kitais apsisuka ir šiluma grįžta atgal, jog viena pasidalinta džiaugsmo akimirka atsiveda dar ir dar vieną džiaugsmą.  Aišku, jei bijai, pyksti, mąstai negatyviai, visi šie jausmai taip pat grįžta atgal.
Vaistas, kuris man padeda tikėti laime, kai ne ta koja išlipu iš lovos, yra įkvepiančios mintys. Turiu jų visą dailų stiklainį, už kurį dėkoju Aušrai. Keletu minčių iš stebuklingojo stiklainio noriu pasidalinti:

1. Šiandiena gali tapti pati geriausia diena Tavo gyvenime, jei tik Tu to panorėsi.

2. Nesvarbu kokia sunki buvo praeitis: Tu visada gali pradėti iš naujo.

3. Žmogus, kuris tvirtai ko nors siekia, priverčia likimą nusileisti.

Geriausi ir šilčiausi linkėjimai visiems :)
 
Rabarbarų sezonas ritasi į pabaigą, bet iki liepos pradžios dar yra šiek tiek laiko, todėl nepraleiskite progos jų paragauti. Turguje ryšulėlis nekainuoja net lito, tik žiūrėkite, kad rabarbarai būtų gražūs ir tvirti. Iš tikrųjų, ankstyvą vasarą nėra nieko geriau už skanų rabarbarų pyragą. Rabarbaras buvo ir mano vaikystės desertas - tik būtinai gausiai apibarstytas cukrumi. Grįžtant prie rabarbarų pyragų receptų, vieną tokį labai labai skanų jau esu pasiūliusi - apverstą karamelinį rabarbarų pyragą, jį skaniausia valgyti dar šiltą, o iš viso pasaka - šiltą su vienu kitu šaukšteliu ledų. Tačiau, jei reikia pyragą iškepti iš vakaro ir norisi burnoje tirpstančio rezultato, rekomenduoju rabarbarų tartą su jogurto viršumi. Įspėju, reikės kantrybės nesuvalgyti vos ištraukto iš orkaitės. 
 
Apie šio pyrago paplotį. Pirmiausiai, svarbu teisingai pamatuoti miltų kiekį, jei jų bus žymiai per daug, tešla bus kieta. Kadangi paprastai nesinaudoju svarstyklėmis, sverti miltams naudoju 250 ml stiklinę. Stiklinės su miltais jokiu būdu negalima purtyti, nes miltai sukris ir jų kiekis bus didesnis, nei reikia. Vienoje stiklinėje telpa apie 150 g. Taigi, šio pyrago papločiui reikia apie 200-225 g miltų.
Antra, šiam papločiui labai tinka įmaišyti keletą šaukštų avižinių dribsnių, jie suteikia riešutų skonį ir aromatą. Be to, avižos yra lengvai įsisavinama ląsteliena. Kadangi avižiniai dribsniai labai skaniai giminiuojasi su šokoladu, jo taip pat galite įmaišyti, kaip aš ir darau. Jei neturite šokolado traškučių, atšaldytą šokoladą sutarkuokite stambia tarka. Visgi, avižiniai dribsniai ir šokolado traškučiai nėra būtini, bet labai labai rekomenduoju jų neužmiršti kepant šį pyragą.
Apie rabarbarų įdarą. Dėl malonaus aromato visada dalį cukraus keičiu medumi. Jei jis susikristalizavęs, prieš dedant į rabarbarus, reikia pašildyti, kad taptų skystas.
    

Papločiui:
½ stiklinės rudojo cukraus (aš naudoju Demerara)
1 ½ stiklinės miltų
3 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
3 valgomųjų šaukštų šokolado traškučių
1 didelio kiaušinio
¼ stiklinės aliejaus
½ stiklinės grietinės

Rabarbarų įdarui:
2 kupinų stiklinių gabaliukais supjaustytų rabarbarų
1/3 stiklinės  rudojo cukraus (aš naudoju tamsų ir labai drėgną Muskovado)
2 arbatinių šaukštelių skysto medaus
1 arbatinio šaukštelio cinamono

Viršui:
½ stiklinės mėgstamo jogurto
1 didelio arba dviejų mažų kiaušinių
2 arbatinių šaukštelių cukraus
1 ½ arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus

Šį tartą ragaukite, kai atvės, tai yra bus kambario temperatūros, bet skaniausias jis - kitą dieną. Drėgnas, su saikinga rūgštele, atrodo, jog kiekvienas jo kąsnis yra maža švelni palaima. Būtent todėl mėgstu juo gardžiuotis ryte be nieko arba su nesaldinta arbata ir būtent todėl jis gelbsti visada, kai vaišes reikia paruošti iš vakaro.
 
Rabarbarų tartas su jogurto viršumi

24 cm skersmens skardos dugną ir kraštus patepkite aliejumi. 
Paplotis: sumaišykite šokolado drožles, miltus, avižinius dribsnius,kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Į atskirą indą supilkite cukrų, kiaušinį, aliejų ir grietinę, gerai išmaišykite. Supilkite šią skystą masę į miltų mišinį ir sumaišykite. Kai gausite trupinius, rankomis suformuokite vientisą tešlą. Tik neperminkykite, tai turi užtrukti apie 2 minutes. Išlipdykite tešla formos dugną ir kraštus. Stenkitės, kad papločio kraštai būtų vienodo storumo. Plonesnės vietos kepant gali apdegti. Kol ruošite rabarbarų įdarą, paplotį laikykite šaldytuve.  
Rabarbarų įdaras: nuplautus ir, jeigu reikia, nuluptus rabarbarus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užpilkite medumi, cukrumi ir cinamonu, išmaišykite. Šio įdaro nerekomenduoju pasigaminti iš anksto, nes jam pastovėjus išsiskiria daug sulčių. Aišku, jas galima nupilti ir panaudoti arbatai :)
Ant iš tešlos išlipdyto papločio suberkite įdarą ir tolygiai paskirstykite. 
Viršus: sumaišykite kiaušinius, jogurtą, cukrų ir vanilinį cukrų.
Šaukštu kuo tolygiau užpilkite mišinį ant rabarbarų įdaro. Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Skaniausia valgyti kitą dieną, jei tik lieka nors gabalėlis.

Komentarų nėra: