2017 m. lapkričio 29 d., trečiadienis

Advento virtuvė: silkė su miško grybų ir marinuotų agurkų padažu

Iki Kalėdų...

Esu linkusi turėti per didelių lūkesčių ir kartais netgi skraidyti padebesiais. Negaliu sau meluoti, todėl, susižeidusi širdį, vis mokausi nepasikliauti vien svajonėmis ir, kiek tuo metu leidžia mano jėgos, gretinti lūkesčius prie realybės. Žinoma, esu tikra, kad net visiškas atsiribojimas nuo svajonių pasaulio negalėtų išgelbėti nuo jausmų uraganų, užklupus sunkumams... galbūt todėl, nepaisant nieko, kiekvienais metais ir laukiu Kalėdų stebuklo išsipildymo.
 

Kai buvau vaikas, per šventes labiausiai bijojau artimųjų kivirčų ir po jų kiekvieno širdyje pasiliekančių nuoskaudų. Kai tapau išstypusia paaugle, per Kalėdas itin ilgėdavausi tos pilnatvės, kur suteikė pirmoji meilė, kol jos neatstūmiau. Nors draugėms sakydavau, kad jis - ne man, širdžiai atrodė visai kitaip ir vienatvės jausmas švenčių metu tik sustiprėdavo. Kai prieš Kalėdas išsiskyriau su vyru, jaučiausi netinkama savo šeimai, atėmusi iš jos labai svarbų narį ir ją tokiu būdu itin nuvylusi, o pernai buvo pirmieji metai, kai prie Kūčių stalo sėdome be močiutės ir tuščia lėkštė nebebuvo tik simbolis. Kad ir kaip svajodavau, jog gyvenimas taptų lyg filmas ir, atėjus šventėms, viskas būtų perrišta didžiuliu džiaugsmo kaspinu, dažnai prasmės tekdavo ieškoti pačiai, kol likdavo tik šviesus liūdesys.  

Taip, kartais gyvenimas, laukiant švenčių ir per jas, būna tikrai siaubingas, kartais - tiesiog nuostabus, po to vėl siaubingas, o tarp nuostabių ir siaubingų akimirkų būna kasdieniško bei paprasto laiko. Bet juk taip ir turi būti. Nėra prasmės ieškoti vietos, kur šventės taptų nesibaigiančia linksmybe, įsijungus televizorių, apsimesti, kad labai įdomu, apsikrauti daiktais ir jais apkrauti kitus, bet yra prasmės susikurti prasmingas, jaukias, nuoširdžias šventes, prisimenant, kalbant, apkabinant, o paskui šokant. Pamilstant gyvenimą tokį, koks jis yra.


Ir tam tikrai nebūtina pirkti kalnus dovanų ir pernelyg didelius maisto kiekius ar labai brangius maisto produktus. Štai vienas mūsų mėgstamiausių silkių patiekalų su marinuotomis daržo ir miško gėrybių atsargomis, kuriomis kiekvienais metais atsakingai pasirūpina mano tėvai. Silkė nuostabiai dera su marinuotais agurkais ir marinuotais miško grybais (baravykais, kazlėkais). Marinuotus miško grybus galite keisti šviežiais pievagrybiais, bet jų imkite dvigubai daugiau. 


Paprasta, bet labai skanu ir labai gerai, būtinai išbandykite. Gal net šis receptas jums taip patiks, kad pakartosite jį ir per Kūčias? Tik svarbu pasirinkti tikrai kokybišką, riebią, tvirtos tekstūros, bet ne per sūrią silkę ir skanią pomidorų pastą bei tikrą medų. Žinoma, patiekti, skaniausia su juoda duona.


4 valgytojams prireiks:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus kepimui
2 vidutinio dydžio svogūnų
150 g marinuotų/apvirtų miško grybų
1 mažos paprikos
1 aitriosios paprikos (jei nemėgstate aštrumo, galite nenaudoti)
7 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos
2 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus
6 valgomųjų šaukštų virinto vandens
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
1-2 arbatinių šaukštelių džiovintų raudonėlių 
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
150 g marinuotų agurkų
4 silkės filė juostelių

Silkė su miško grybų ir marinuotų agurkų padažu 

1. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, nulupkite svogūnus, supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais ir pakepkite, vis pamaišydami, apie 5 minutes, kol suminkštės. 
2. Nuskalaukite grybus ir supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais kaip svogūnus. Susmulkintus grybus sudėkite į svogūnus ir kepkite apie 5 minutes.
3. Papriką supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais. Smulkiai supjaustykite aitriąją papriką. Jei nemėgstate stipraus aštrumo, būtinai išimkite baltas sėklytes. Susmulkintą papriką ir aitriąją papriką įmaišykite į grybus su svogūnais. Kepkite dar 5 minutes, vis pamaišydami.
4. Sukrėskite pomidorų pastą, išmaišykite, sudėkite medų, supilkite vandenį, citrinos sultis, įberkite raudonėlių, pipirų, gerai išmaišykite ir užvirkite, saikingai, jei silkė nėra itin sūri, paskaninkite druska. Troškinkite apie 5 minutes, dažnai pamaišydami.
5. Kol viskas troškinasi, apie 1 cm dydžio kubeliais supjaustykite marinuotus agurkus. Įmaišykite į daržoves, švelniai pakaitinkite minutę kitą. Šį troškinį palikite atvėsti.
6. Kai jis bus vos drungnas, plonomis juostelėmis supjaustykite silkę ir įmaišykite į troškinį. Palikite pastovėti šaldytuve keletą valandų, o geriausia - per naktį.           

1 komentaras:

Benas rašė...

Puikus advento sausainiukai.