2017 m. balandžio 20 d., ketvirtadienis

Kivių užkandis su migdolų sviestu ir daigintų grikių bei lazdyno riešutų karūna

Žinau, neturėčiau šito sakyti, bet kaip man patiko, kad Velykos buvo snieguotos. Aš puikiai suprantu, kad per šią pavasario šventę labai norisi gražaus, šilto oro, kai dangus užklotas plunksniniais debesėliais ir kiemai kvepia žole, visgi kaip buvo smagu lipdyti sniego zuikius. Taip pat žinau, kad tikrai neturėčiau prisipažinti, bet ir šią savaitę, kaip ir praeitą, maliau riešutų sviestą. Tiesą sakant, net du kartus. Kažkur praganiau saiko jausmą. Antra vertus, ką jau darysi! Užtat šiandien galiu su jumis pasidalinti gaivia ir maistinga užkandžio idėja. 


Akivaizdu, jog pastaruoju metu jaučiu riešutų sviestui nemažą priklausomybę ir apskritai viskam, kas yra iš riešutų ir su riešutais. Taigi, taip labai paprastai, be didelės vaizduotės, vadovaujant intuicijai, randasi receptai ir oi joi... jaučiuosi tikra besotė. Bandžiau nepirkti riešutų/sustoti, bet vis tiek nieko nesigavo. Visiškai nieko. Ypač, kai kalba pasisukdavo apie užkandžius, sumeistrautus iš vaisių gabalėlių bei riešutų sviesto ir papuoštus traškia cinamonine daigintų grikių ir lazdyno riešutų karūna. O nubirusius nuo vaisių riekelių trupinius nenumetu - visad surenku ir suvalgau. Atrodytų visiškai nereikšminga smulkmena, bet būtent ta akimirka - trupinių ieškojimo, kai pirštų pagalvėlėmis lengvai liečiu lėkštės kraštus, yra magiška. Braukiant per smulkius trupinius iš dešinės į kairę ir iš kairės į dešnę. Lyg per žvaigždžių sistemas. Negaliu tam atsispirti. 

Taigi, ir šis kivių ir migdolų sviesto derinys radosi labai netikėtai, užėjus į parduotuvę ir kalbantis apie tai, koks yra kivių skonis. Ar jis labiau primena persikų ir apelsinų derinį, o gal - žemuogių ir citrinų duetą, o gal tai abrikosai sumaišyti su ananasais? Kalbai pasisukus link to, kad kiviai turi daug daugau vitamino C negu apelsinai ar citrinos, net nepajutau, kaip į pirkinių krepšį įsimečiau tris sodriai rudus ir pūkuotus vaisius, nors jų ir nebuvo pirkinių sąraše. 

Šis receptas yra savotiška obuolių užkandžio su žemės riešutų sviestu interpretacija. Gal kiek netikėtai, bet prie migdolų riešutų sviesto nuostabiai dera sultingi prinokę kiviai. Ieškokite jų šiek tiek minkštų, tačiau neištižusių. Delno pagalvėlės kietumo kiviai būna nepaprastai glotnios ir kreminės tekstūros, tada įsivaizduokite juos apteptus sodriu migdolų sviestu ir, jei dar neįtikinau: tai lemiamas mano argumentas - dosni traški "karūna" ant viršaus. Pagardinta druska ir cinamonu. Maistinga! Taip, šis kivių užkandis ypač tinkamas, norint pasikrauti energijos ir vėl nerti į veiklas, pavyzdžiui, prieš ilgą popietinį pasivaikčiojimą, nutinkantį savaitgalį, kai iki vėlumos negrįžti namo. Bet tai nereiškia, kad negalite taip pusryčiauti - iš vakaro pasigaminkite daigintų grikių ir lazdyno riešutų trupinių, o ryte ant kivių griežinėlių užtepkite po šaukštelį riešutų sviesto, apibarstykite iš anksto paruoštais trupiniais ir neškite į stalą. 


2 valgytojams lengvai pasimėgauti arba 1 valgytojui sočiau užkąsti prireiks:
25 g  lazdyno riešutų
15 g daigintų ir išdžiovintų grikių
Drukos
Cinamono
2 prinokusių kivių
2-3 valgomųjų šaukštų mėgstamo riešutų sviesto (aš dažniausiai renkuosi migdolų sviestą)

Kivių užkandis su migdolų sviestu ir daigintų grikių bei lazdyno riešutų karūna

1. Lazdyno riešutus gerai nuplaukite po kranu ir nusausinkite. Nusausintus riešutus sukapokite peiliu.
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite nedidelę sausą keptuvę ir paskrudinkite lazdyno riešutus bei daigintus grikius, vis pamaišydami, kol jie švelniai pagels ir virtuvėje pasklis malonus aromatas. Nuimkite nuo ugnies, pagardinkite druska bei cinamonu ir suberkite į indelį.
3. Kivius nulupkite ir supjaustykite apie 1 cm storio griežinėliais.
4. Kivių griežinėlius aptepkite riešutų sviestu. Jei riešutų sviestą laikote šaldytuve, jis gali būti gana kietas, tada, norėdami lengviau jį tepti, šiek tiek pašildykite arba apie pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
5. Riešutų sviestu apteptus kivių griežinėlius apibarstykite paskrudintais riešutais ir grikiais.

1 komentaras:

Dalia rašė...

na taip...iš pusės kilogramo kivių liko keletas riekelių. Stengiuosi jų nesuryti, nes noriu nusinešti rytojui į darbą. Ačiū už receptą ;)