2016 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Kūčių vakarienė: obuolių sultyse troškinti burokėliai su razinomis ir lazdyno riešutais

Namai dar vis nesutvarkyti, meduolių kepimas ir dekoravimas - taip pat kažkur ateities planuose, tik spalvotos lemputės žiba ir žiba ant nedidelės Kalėdų eglės. Vis kažką darau, vis kažkur lakstau, o nepadarytų darbų sąrašas, atrodo, tik ilgėja, bet vistik, pažvelgus į mišku kvepiančią viešnią, atrandu ramybę. Papuošta ji baltais nėriniais ir senoviniais žaisliukais. Dar pakabinsiu saldainių ir kelis imbierinius sausainius. Kad labai labai kvepėtų Kalėdomis.


Ir kol dar neišsiropščiau iš šiltos lovos ir nepuoliau prie darbų, dalinuosi man ypatingai skaniu iš pradžių keptų orkaitėje, po to trumpai obuolių sultyse su razinomis ir čiobreliais patroškintų burokėlių receptu. Taip paruošti burokėliai tampa minkšti, jaukūs, švelniai saldžiai rūgštūs ir kvapnūs.
P.S.: labai skanūs tiek šilti, tiek ištraukti iš šaldytuvo. 



2-4 valgytojams reikės:
500 g burokėlių
1 vidutinio dydžio svogūno
1 valgomojo šaukšto aliejaus kepti
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
250 ml natūralių obuolių sulčių
2 valgomųjų šaukštų nuplautų razinų "Arimex"
50 g lazdyno riešutų "Arimex"
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 arbatinių šaukštelių balzaminio acto kremo
1/2 smulkiai nutarkuotos citrinos žievelės  
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių

Obuolių sultyse troškinti burokėliai su razinomis ir lazdyno riešutais

1. Įjunkite orkaitę, nustatykite 200 C. Burokėlius nuplaukite, gerai nusausinkite ir kiekvieną burokėlį vienu sluoksniu suvyniokite į foliją (blizgi folijos pusė turi būti viduje). Kepkite apie 1 valandą (jei didesni, gali kepti ir ilgiau), kol burokėliai taps minkšti.
2.  Kiek atvėsusius burokėlius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
3. Užkaiskite puodą. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, į puodą supilkite aliejų ir pakepkite svogūną įkaitusiame aliejuje ant mažos ugnies apie 5 minutes, subėrę druską ir cukrų.
4. Į apkeptus svogūnus sudėkite burokėlius, supilkite sultis, suberkite razinas ir troškinkite pamaišant ant mažos ugnies 10 minučių. Troškinant puodą pridenkite. Tuo metu sausoje keptuvėje paskrudinkite lazdyno riešutus. Stambiai juos sukapokite.
5. Praėjus 10 minučių, puodą atidenkite, įberkite pipirų, supilkite balzaminio acto kremą, citrinos sultis, sudėkite citrinos žievelę ir čiobrelius. Viską gerai išmaišykite ir jau atidengę patroškinkite dar 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies, paragaukite, ar nieko netrūksta.
6. Patiekite dosniai apibarstę paskrudintais lazdynų riešutais.         

Komentarų nėra: