2016 m. sausio 14 d., ketvirtadienis

Šiltos "kynvos", brokolių, morkų ir cukinijų salotėlės

Labai mėgstu kruopas - kartais tik jomis ir tebūnu gyva, ypač kai norisi kažko tikro, sveiko ir lengvo, bet sotaus. Dėl vitaminų, mineralų, baltymų, skaidulų ir kitų gerųjų savybių jose gausos, kruopos gali netgi padėti susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą, jei netyčia jį pametei. Ir tikriausiai daugiau nė nereikia įrodinėti, jog jei nori jaustis ir atrodyti puikiai (o kas to nenori?!), kruopų ne valia ignoruoti ir atsisakyti. Kartais tai įvyksta vien dėl kokios paikos priežasties, kaip ne itin malonūs darželio laikų prisiminimai apie košes. Arba nežinojimas, ką su tomis kruopomis veikti. Dar paprastai kruopas reikia ilgai virti, bet tam ne visada yra laiko bei noro. Ir viskas - kruopų racione kaip nebūta.

Link "kynvos" kruopų, tiksliau kruopinio augalo, vadinamo bolivine balanda, sėklų, likimas mane atvedė netikėtais, labiau aplinkiniais keliais ir galbūt niekada nebūčiau sužinojusi, kokia jauki ir graži yra jų košė, jei nebūčiau pradėjusi bėgioti. Viskas prasidėjo praeitų metų kovo 1 dieną šalia mano namų esančiame mokyklos stadione, kai ėmiau ir, išėjusi pasivaikščioti, nubėgau savo pirmuosius 5 kilometrus. Mano nuostabai, tai nebuvo kažkas baisaus, neuždusau ir nepradėjo skaudėti kelių, jaučiausi kaip Forestas Gampas, kuris nubėgo nuo vienos JAV pakrantės iki kitos, ns taip liepė širdis. Kartais net juokaudavau šio herojaus žodžiais: "Turbūt nepatikėsite, jei pasakysiu, kad galiu bėgti kaip vėjas. Nuo tos dienos aš kažkur bėgau!" Nuo tos dienos bėgimas tapo neatskiriama mano gyvenimo dalimi.


Po truputį ėmiau domėtis, kokius produktus turėčiau įtraukti į savo mitybą ir sužinojau, kad jei bėgikams reikėtų pasirinkti vieną produktą - tai būtų "kynva", savo giminyste artima špinatams ir burokėliams. Joje yra daug proteinų, skaidulinių medžiagų, mažai cukrų ir sočiųjų riebalų, iš viso nėra gliuteno, o jos angliavandeniai yra priskiriami prie sudėtingųjų, tai yra virškinami lėtai, bet lengvai. "Kynva" - puiki alternatyva ryžiams ar kuskusui daugelyje patiekalų, išbandykite ją: juk kartais taip reikalinga kažką pakeisti. Būti atradėjais taip smagu.

Sėkmės garantas, verdant bolivines balandas, yra paruošiamieji darbai. Nesijaudinkite, prie jų tikrai ilgai neužtruksite. Bolivinių balandų sėklas dengia kartokas saponinų apvalkalas, todėl, prieš verdant, šias sėklas būtinai nusklalaukite po tekančiu vandeniu. Kitu atveju, išvirus šias kruopas, jos gali būti kiek kartokos. Idealus vandens ir kruopų santykis: 2:1, t.y. viena dalis kruopų ir dvi dalys vandens. Suberkite į prikaistuvį kruopas, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Tada belieka uždengti dangtį, sumažinti ugnį ir 20 minučių pabūti kantriais.

1 valgytojui reikės:
1/4 puodelio bolivinių balandų sėklų ("kynvos")
1/4 nedidelio brokolio
1/2 nedidelės cukinijos
1 mažos morkos
3-4 vyšninių pomidoriukų (nebūtinai)
1 česnako skiltelės
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus
1/3 valgomojo šaukšto žaliosios citrinos sulčių
1/3 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Šiltos "kynvos", brokolių, morkų ir cukinijų salotėlės

1. Bolivines balandas nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Nuskalautas kruopas suberkite į prikaistuvį, užpilkite puse puodelio vandens, padruskinkite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite penkiolika - dvidešimt minučių, kol dauguma skysčio susigers. 
2. Kol bolivinė balanda verda, susmulkinkite cukiniją ir morkas (morkas rekomenduoju supjaustyti itin plonai). Keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite cukiniją ir morkas su aliejumi ir žiupsneliu druskos bei įtarkuotu česnaku, kol šios tampa minkštos, bet išlaiko šiek tiek traškumo.
3. Brokolį suskirstykite smulkiais žiedynais ir įmaišykite į bolivines balandas, likus 5 minutėms iki jų virimo pabaigos.
4. Išjunkite ugnį. Palaikykite prikaistuvį uždengtą 5 minutes. Supurenkite bolivines balandas šakute. Įmaišykite pakepintas daržoves, citrinos sultis, bazilikus, papipirinkite, jei reikia, padruskinkite ir papuoškite pomidoriukų skiltelėmis.

Komentarų nėra: