2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Kalėdos atkeliaus už 28 dienų nuo šiandien: pirmojo sniego kepta antis

Galimas daiktas, kadangi šiais metais pirmą kartą pasnigo. Na, iš tiesų, nustebau, kaip greitai priartėjo Kalėdos? Kalėdos man visada šiek tiek meiliai asocijuojasi ir su ilgomis eilėmis žaislų parduotuvėse, po kurias dažniausiai nuoširdžiai plūkiasi tėvai, ieškodami savo mažiesiems madingiausių žaislų, kad nepakenktų Kalėdų senelio reputacijai. Nors aš jau didelė ir nekritikuoti išaugusio vartojimo, sukomercintų švenčių ar supermarketų nuolaidų bei pigaus jų blizgesio būtų nepadoru ir labai nemadinga, bet vis tiek... tarp maniakiško stumdymosi alkūnėmis iki paskutinių lėlių iš filmo “Frozen tebeįžvelgiu ir daug meilės bei rūpesčio. Apmėtykite mane konkorėžiais nuo Kalėdų eglutės, tačiau prisimenu tą nuostabų jausmą, apimdavusį vaikystėje, kai gaudavau išsvajotą žaislą.


Visgi ypatingiausios dovanos, kurias esu gavusi, yra ne žaislai ar daiktai, o artimų žmonių man suteiktas jų dėmesys. Iš pačios vaikystės pradžios nebuvo nieko puikiau kaip eglutės puošimas kartu su tėčiu, kaip močiutės Kalėdų pusryčiams man kepamos auselės, kaip neskubus šeimos ruošimasis Kūčių vakarienei, kai tiesiog leisdavome laiką kartu. Taip pat ir dabar didžiausia dovana, kurios tikiuosi ir itin laukiu iš saviškių, yra jų laikas, nežvilgčiojant į laikrodžius, telefonus ar kompiuterius.



Panašu, jog būtent praeitą sekmadienį gavau pirmąją šių metų dovaną, pacukruotą snaigėmis, sušildytą žvakių šviesa ir įgarsintą juoku. Su ypač brangiais man žmonėmis kepėme pirmojo sniego antį su obuoliais, apelsinais, medumi, česnakais ir citrinomis. Ir visa tai, mano šviesia galvele, derėjo itin gerai. Antį kaip visad kepiau ilgai ilgai žemoje temperatūroje, kad būtų neperdžiūvusi, minkšta ir sultinga. Skambant pasakojimams, lėtai muzikai ir vyno taurėms, ragavome iki valiai, kiek tik tilpo... Kalėdas lapkričio vidury. Ir gyvenimas tapo niekieno nedrumsčiamas - kaip pavakario tyla, kaip tumulais drimbantis sniegas, kaip apelsinų kvapas. 


4-6 valgytojams reikės:
2 kg šviežio "Lapino puota" ančiuko
2 arbatinių šaukštelių druskos

Marinatui reikės:
1 nutarkuotos citrinos žievelės
1 nutarkuotos apelsino žievelės
3 didelių sugrūstų česnako skiltelių
1 valgomojo šaukšto džiovintų čiobrelių
2 valgomųjų šaukštų skysto medaus (jei reikia, pašildykite, kad suskystėtų)
1/2 citrinos sulčių

Įdarui reikės:
2 valgomųjų šaukštų medaus
3 stambiai supjaustytų česnako skiltelių
1 apelsino
1/2 citrinos

Taip pat reikės:
5-6 obuolių
1 apelsino
1/2 citrinos
3-4 nedidelių svogūnų
5-6 česnako skiltelių


Pirmo sniego kepta antis

1. Kambario temperatūros antį nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu tiek išorę, tiek vidų. Padėkite antį nakčiai neuždengtą į šaldytuvą.
2. Kitą dieną, išėmus antį iš šaldytuvo, dar sykį ją nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įtrinkite ją gerai 2 šaukšteliais druskos. Subadykite visą anties odą (tik odą) dantų krapštuku (ar šakute) ne mažiau nei 60 kartų. Atidėkite į šalį, kol paruošite marinatą. 
3. Nutarkuotą citrinos žievelę gerai sumaišykite su nutarkuota apelsino žievele, sugrūstomis česnako skiltelėmis, čiobreliais, medumi ir citrinos sultimis. Visą antį labai gerai įtrinkite marinatu.
4. Apelsiną nulupkite, suskaidykite skiltelėmis. Kiekvienoje skiltelėje padarykite po 3 įpjovas, kad, kepant ančiai, išsiskirtų apelsino sultys. Kiekvieną skiltelę padažykite į medų ir dėkite į ančiuko vidų, tą patį padarykite ir su citrina. Taip pat į anties vidų pridėkite česnakų. 
5. Orkaitę įkaitinkite iki 120 C (jokiu būdu ne aukštesnės temperatūros).
6. Paguldykite antį ant krūtinėlės ir kepkite 30 minučių. Praėjus laikui, antį apverskite, subadykite vėl šiek tiek odą, jei reikia, nupilkite atsargiai riebalus ir kepkite 30 min. Tada vėl apverskite, šiek tiek subadykite odą, nupilkite susikaupusius riebalus ir kepkite 30 minučių. Taip viską kartokite dar 3 kartus, t.y. iš viso antis mažoje temperatūroje turi kepti 3 val.
7. Po trijų valandų padidinkite orkaitės temperatūrą iki 180 C., ant kepimo skardos šalia anties išdėliokite per pusę perpjautus obuolius, stambiomis skiltelėmis su visa oda supjaustytą apelsiną ir citriną, per pusę perpjautus svogūnus (irgi su lukštais) ir česnako skilteles. Aptepkite juos ir antį atsidėtais anties riebalais. Kepkite apie 45-55 minutes, kol antis dailiai apskrus.

Komentarų nėra: