2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Tirpstančių burnoje blynelių paslaptis

Šilti ir jaukūs pusryčiai man, pirmiausiai, siejasi su blyneliais. Iš tikrųjų neisivaizduoju pasaulio be jų, bet tikrai būtų šalčiau. Nepažįstu nei vieno žmogaus, kuris visiškai nemėgtų blynelių - purių, dailių, šiltų. Nepažįstu nei vieno žmogaus, kurio nepažadintų viliojantis kepamų blynelių kvapas, ir, kuris nemėgtų sėdėti prie stalo, nekantriai laukiant, kada blyneliai iš keptuvės - dar visai karšti, atkeliaus į lėkštę.
Ir visai nesvarbu, ar lovoje, ar prie stalo, ar balkone, ar virtuvėje, ar su cukrumi, ar su ledais ar su uogiene blyneliai yra valgomi. Svarbiausia, kad jie daro žmones laimingus. Po tokių pusryčių žmonės eina energingi, eina drąsiu žingsniu šviesesniam pasauly, eina pasiekti laimės ir savo svajonių, kurios, atrodo, truputį arčiau. Taigi, rišamės prijuostes ir einam darbuotis į virtuvę.
 PURŪS IR LENGVUČIAI BLYNELIAI

Purių ir lengvučių blynų paslaptis yra tešlos prisotinimas oru. Todėl svarbiausias momentas, ruošiant tešlą, yra baltymų išplakimas ir jų įmaišymas. Baltymai yra gerai išplakti, kai masę pakabinus mentele ji išlaiko savo formą arba, apvertus dubenį, baltymų putos iš jo neiškrenta. Jei vidury baltymų plakimo įbersite žiupsnelį cukraus, baltymų putos bus standesnės. Taip pat svarbu baltymų neperplakti. Plakant plakimo šluotele, tai užtrunka apie vieną gerą minutę.

20 BLYNELIŲ REIKĖS:
Tešlai
1 puodelio (kurio talpa 250 ml) miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Mažyčio žiupsnelio druskos
1/2 šaukštelio cinamono
2 su puse - 3 valg. šaukštų cukraus
2 didelių kiaušinių
1 papildomo kiaušinio baltymo
3 šaukštų sviesto
1 puodelio (kurio talpa 250 ml) pieno
Kepimui
Aliejaus
Patiekimui
Cukraus pudros
Stiklinės juodųjų serbentų
1-3 šaukštų cukraus (pagal skonį)

1. Dideleme dubeny sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir 2 šaukštus cukraus.
2. Kitame dubeny gerai išsukite 2 trynius. Po to į juos įmaišykite atvėsusį ištirpintą sviestą ir pieną.
3. Iš miltų mišinio (pirmas žingsnis) ir antrame žingsnį gautos masės sumaišykite tešlą.
4. Atskirame sausame dubeny išplakite 3 baltymus iki standžių putų, įpusėjus plakimą įberkite pusę šaukšto cukraus.
5. Iš pradžių vieną didelį šaukštą baltymų masės įmaišykite į tešlą, paskui iš lėto įmaišykite likusią baltymų masę. Tešla turi atrodyti taip, kokia ir yra, pilna oro.
6. Keptuvėje įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus. Į įkaitintą aliejų dideliu šaukštu pilkite tešlą: vienas šaukštas, vienas blynelis. Kepkite blynelius apie 3 - 4 min., kol šiek tiek parus. Geriausiai kepti ant vidutinės, truputį žemesnės nei vidutinė ugnies.

PATIEKIMAS
Apibarstytus cukraus pudra su juodųjų serbentų padažu. Juodųjų serbentų padažas paruošiamas neįtikėtinai paprastai: nuplautus serbentus sutrinkite su cukrumi :) Aš tam naudojau maišytuvą, bet galima tai padaryti ir su šakute - labiau jausis uogytės. Skanaus :)

Komentarų nėra: