2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Tau yra duota tik maža beprotybės kibirkštėlė - neprarask jos

“Tau yra duota tik maža beprotybės kibirkštėlė. Neprarask jos.”
Robin Williams
Neslėpsiu, jog vienas iš mano mylimiausių aktorių yra Robin Williams, kadangi jo sukurti vaidmenys per gyvenimą keliauja su maža beprotybės kibirkštėle: be baimės svajoti; įsimylėjus “skraidyti”; juoktis, kai sunku; patikėti žmonių gerumu… Truputį pamąsčius, mes gyvenam visuomenėje, kuri stengiasi užgesinti šią kibirkštėlę. Ar galite suskaičiuoti, kiek kartų per visą savo gyvenimą esate išgirdę ir pasakę NE? Mano kaimynė dažnai savo vaikams sako: nevalgyk šokolado prieš pietus, nelipk ant sofos, nepiešk rankomis, o kai jie užaugs, girdės tą patį, ką girdime dabar mes: nevalgyk saldumynų, negerk daug kavos, nevėluok, nepirk produktų su E, neik, nesielk kvailai, nesirenk taip ir t.t. Bet juk į šį pasaulį atkeliavom gyventi, išmėginti, patirti, daryti, paragauti, nusvilti, bet pajusti. Pajusti viską, ką tik gali pasiūlyti gyvenimas.
Kai pagalvoji, kokių nuotykių gali patirti, kai leidi sau gyventi taip, kaip nori. Pamenu iš “bakalauro laikų” vieną  mudviejų su Edita avantiūrą su beprotybės kibirkštėle. Buvo šalta žiemos diena, namų stogus dar dabino varvekliai, o mes vaikštinėjom po miestą ir grožėjomės sniego pusnimis. Ir nors neturėjome tradicijos ledus valgyti žiemą, bet tą dieną vieningai jų užsimanėme. Žinoma, kilo mintis, ar nesusirgsime? Bet ji buvo trumpalaikė: pasidavėm spontaniškumui, nusipirkome po didžiulę porciją ledų ir, slidinėdamos apšalusiais šaligatviais, su pasimėgavimu juos suvalgėm. O svarbiausia giliai širdyse pajutom, kad gyvenimas yra gražus, kad ir kas ką besakytų…
Tą dieną padariau išvadą, jog reikia nustoti nerimauti dėl dalykų, kurie man nutiks, nutariau tiesiog imti ir gyventi visa to žodžio prasme. Štai ir dabar esu paskendusi darbuose, bet atrandu laiko gurkšnoti karštą arbatą iš mylimiausio puodelio, nieko nemąstant ir šypsantis lapų krūvai, kuri nekantriai laukia, kada bus perskaityti. 
KOPŪSTŲ SALOTOS

Tas pats ir su maistu. Netgi tomis dienomis, kai darbų daugiau nei valandų paroje ir į virtuvę lieka laiko užbėgti tik 30 min., aš stengiuosi pasigaminti ką nors, kas suteiktų mėgavimosi džiaugsmą. Dažniausiai tai būna daug jėgų gaminant neatimančios traškios kopūstų salotos su karštomis bulvėmis. Be to, beveik visada šioms salotoms reikalingus produktus turiu šaldytuve, todėl nereikia gaišti laiko, keliaujant į parduotuvę.

3 NEMAŽOMS KOPŪSTŲ SALOTŲ PORCIJOMS REIKĖS:
200 g baltagūžio kopūsto
200 g raudongūžio kopūsto
2 vidutinio dydžio morkų
1 raudonojo svogūno
1 mažos paprikos (apie 100 g)
1 puodelio majonezo
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio cukraus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Mano puodelio talpa 250 ml arba 16 valgomųjų šaukštų.


1. Pirmiausia pašalinkite pažeistus išorinius kopūstų lapus. Perpjaukite juos perpus, pašalinkite šerdis ir smalkiai juostelėmis supjaustykite reikiamą kiekį lapų. Nuskuskite morkas, stambiai sutarkuokite arba susmulkinkite peiliu plonomis juostelėmis.
2. Nuplaukite papriką, padalykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas, sudėkite ketvirčius vieną ant kito ir supjaustykite ilgomis juostelėmis. Svogūną nulupkite ir plonai supjaustykite.
3. Susmulkintas daržoves sumaišykite su majonezo, citrinos sulčių, cukraus, druskos ir juodųjų pipirų uždaru. Patiekite. Skanaus :)

Komentarų nėra: