2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Jauki ir šilkinė moliūgų sriuba kūnui ir mintims sušildyti

Ar pastebėjote, kad saulėje jau tempiasi vorantikliai ir į gatves ateina ruduo, soduose raudonuoja obuoliai ir atšalo ežero vanduo? O debesys - purvinos jų minios grūdasi danguje… ir lietūs, begaliniai lietūs, kuriuose dega šermukšnių uogos. Kartais man norisi, kad toks ruduo užtruktų ilgiau… ruduo lyg iš paveikslo, eilėraščio ar filmo. Kad ruduo, kuris įkvepia sėkmei, mokymuisi, svajonėms, skaitymui nepraeitų taip greit.


Šiandien, mėgaudamasi šilkine ir itin jaukia moliūgų sriuba, perskaičiau (rudenėjančiais sekmadieniais po pietų skaityti iš tiesų gera) Abraomo Linkolno gyvenimo istoriją. Šis 16-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas sėkmingai valdė JAV pilietinio karo metu, sugebėdamas ne tik apsaugoti šalį, bet ir panaikinti vergiją.



Kadaise Abraomas Linkolnas yra pasakęs: “Tai, kad kažkas yra pasiekęs didelę sėkmę, yra įrodymas visiems, kad ir jie gali ją pasiekti.” Šie žodžiai tikrai padrąsinantys ir tinkantys naujoms pradžioms, idėjoms ir svajonėms.



Kai pagalvoji, žmonės į sėkminguosius žiūri dvejopai: arba kitų žmonių sėkmė juos įkvepia imtis veiksmų savo svajonei pasiekti, arba viduje įžiebia pavydą - “Kodėl man taip nesiseka?”. Pavydas trukdo asmenybės augimui, gyvenimo džiaugsmui ir apriboja galimybes atskleisti tai, kas esi iš tiesų. Todėl sėkminguosius geriau vertinti kaip įrodymą, jog jei jie galėjo, gali ir tu. Verta neužmiršti, kad siekiant svajonės svarbiau remtis asmenine pažanga, tada be pavydo bus galima pasimokyti ir iš kitų sėkmės istorijų. Juk kiekvienas kelias į sėkmę yra unikalus kaip ir kiekvienas žmogus. Mėgaukimės artėjančiu rudeniu, geromis knygomis, sėkmės istorijomis, šildančiomis sriubomis ir savo pasiekimais.


Ši moliūgų sriuba - kūnui ir mintims sušildyti... dovanoja namų jaukumą. Kai pajuntu norinti išsivirti sriubą, dažnai mąstau apie ją. Tai paprasta, gana soti sriuba, o jos ryškiai geltoną spalvą dievina daugelis. Ar įmanoma atsispirti namie išvirtam stebuklui, nuo kurio pasijunti geriau? O jei šis stebuklas su čiobreliais, kariu ir šaukšteliu graikiško jogurto?


Šilkinė moliūgų sriubos tekstūra ir šildantis skonis priklauso nuo visiško prinokusių moliūgų suvirimo ir natūralaus grietinėlės sviesto.

4 jaukiausios rudens sriubos dubenėliams reikės:
5-6 valgomųjų šaukštų sviesto
2 vidutinio dydžio nuluptų ir šiaudeliais susmulkintų svogūnų
3 nuluptų ir susmulkintų česnako skiltelių
7 puodelių apie 1 cm kubeliais susmulkinto moliūgo (matuokite moliūgo kiekį, be žievės ir sėklų, supjaustytą kubeliais)
650 ml vištienos sultinio (arba daržovių sultinio)
1-1 1/2 arbatinio šaukštelio smulkintų šviežių čiobrelių
1 - 2 arbatinių šaukštelių kario
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Grietinės arba graikiško jogurto pagardinimui

Mano puodelio talpa - 250 ml.

Šilkinė moliūgų sriuba

1. Puode (storu dugnu) ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite sviestą, kol suputos ir taps riešuto spalvos. Susmulkintus svogūnus ir česnakus sudėkite į įkaitintą sviestą ir kepkite apie 2-3 min., kol svogūnai suminkštės.
2. Tada sudėkite moliūgo kubelius, išmaišykite, kad pasidengtų sviestu. Kol moliūgo kubeliai troškinsis svieste, puodą laikykite uždengę. Kepkite ant vidutinės ugnies 15 minučių, kartkartėmis pakratykite puodą.
3. Į puodą (pas moliūgą, česnakus ir svogūnus) supilkite sultinį, užvirkite ir, kartkartėmis pamaišant, sriubą virkite ant mažos ugnies apie 15 - 17 min. Puodą laikykite pridengę. Aksominės moliūgų sriubos tekstūros paslaptis - visiškas moliūgo suvirimas.
4. Iki virimo pabaigos likus porai minučių suberkite čiobrelius ir karį, išmaišykite.
5. Sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite elektrine trintuve. Jei reikia, truputį praskieskite virintu vandeniu, pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus ir daug šilumos :)

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ši sriuba tikras gardumėlis. Viriau jau ne vieną kartą. Apsivalgymas :)

Rima

Simona rašė...

Rima, kaip tik šiandien ruošiuosi virti moliūgų sriubą. Niam niam... :) Ačiū, kad palikai atsiliepimą - man labai smagu ;)

Anonimiškas rašė...

Esu išbandžiusi šią sriubą ir dažnai ją verdu. Visai paprasta, be jokių papildomų daržovių, kas man labiausiai patinka. Tobula. Dėkui už receptuką.

Simona rašė...

Anonimiškas, o taip, ši paprasta, bet viena geriausių ;)